Op 17 maart 2010 reed ik naar Maastricht om mijn eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment ben ik werkzaam als zzp’er of, zoals ik dat zelf de laatste jaren noem, zelfstandig professional. Ondertussen is dat in september 2018 alweer 8½ jaar geleden. ‘Time flies…’.

Zelfstandigheid als professional en als ondernemer betekent zeker niet dat je niet samenwerkt. Zo heb ik de afgelopen jaren regelmatig in trajecten samengewerkt met collega William Lambrichts uit Valkenburg. En uiteraard werk ik samen met al mijn opdrachtgevers. Zij bepalen in samenspraak met mij de inhoud van de opdracht. Samen komen we zodoende tot een definitieve opdrachtomschrijving en aanpak, die vervolgens autonoom door mij wordt vorm gegeven en uitgevoerd.

Voor de ontwikkeling van mijn ondernemersvaardigheden heb ik zelf ook een aantal trainingen gevolgd, onder andere bij Maarten van Os, mede-auteur van de boeken ‘Leidingnemen’, ‘Opdrachtgever Gezocht’ en ‘Opdrachtgever Tevreden’. Hij is trainer en mede-eigenaar van de Dreamfactory (www.dreamfactory.nl), gevestigd in Voorburg bij Den Haag. Onder andere mijn luistervaardigheid heb ik daar verder kunnen ontwikkelen. Luistervaardigheid is één van de belangrijkste kwaliteiten die ik nodig heb in mijn werkzaamheden als trainer of coach en ook als zelfstandig ondernemer. Recent is met name die vaardigheid nog verder aangescherpt met de opleiding (in drie levels) tot practitioner ‘deep democracy’.

Al die opleidingen, cursussen en trainingen die ik in mijn werkzame jaren als individueel professional heb gevolgd (dus niet in-company, als lid van een team), werden en worden veelal in het midden van het land of in de Randstad aangeboden. Altijd moest ik dan rekening houden met behoorlijke reistijden. Als ik niet de avond van tevoren al richting de afgesproken locatie reisde, diende ik vaak voor dag en dauw op pad te gaan om tijdig te arriveren op de plaatsen van bestemming.

Die ervaringen hebben er toe geleid dat Danielle Andrien (www.ziza.nu) en ik onlangs het idee hebben opgevat om hoogwaardig kwalitatieve en dus vergelijkbare trainingen gericht op bijvoorbeeld luistervaardigheid en professionele communicatie te gaan aanbieden in Limburg. Dat heeft geleid tot het ontstaan van het trainingscollectief genaamd D-VERS (uit te spreken als DIVERS).

Waarvoor je bij ons terecht kunt en waarom we doen wat we doen en gaan doen? Daarover volgende week dinsdag weer meer. Ik hou je vanaf nu wekelijks op de hoogte van het ontstaan en ‘live’ gaan van D-VERS – diverse trainingen voor de beste versie van je zelf. Medio september kun je ons vinden via www.d-vers.eu.

Ondertussen werken wij verder. In onze eenmanszaken, maar ook aan onze samenwerking. Tot binnenkort….!