Afgelopen week postte ik een bericht over ‘de aangename verrassing van het onbekende’, waarin ik uitlegde hoe ik de diversiteit van het muzikale festivalaanbod tussen 1984 en 2018 heb leren en weten te waarderen. Ik legde daarin tevens een relatie tussen het thema diversiteit en het ontstaan van trainingscollectief D-VERS, een initiatief van Danielle Andrien en mij. Vandaag wil ik een andere uitingsvorm van mijn muzikale identiteit(en) met jullie delen, namelijk die van ‘Kartoesj‘. En ook nu leg ik opnieuw een link naar mijn werkzaamheden als trainer en coach. Benieuwd hoe die link er uit ziet? Lees dan rustig verder.
Afgelopen week zijn we met onze vijfkoppige Limbo-band de Marlstone-studio in Ulestraten ingedoken om onze nieuwe single ‘este op de kop geis sjtaon‘ op te nemen. De tekst van het nummer is geschreven door onze Limbrichtse kompaan Thijs Arts, het muzikale idee is ontsproten aan het creatieve brein van Guus Kitzen en Geert Cremers staat garant voor de heerlijke klankkleur van het driestemmige zangarrangement. Naast Guus (leadzang) en Geert (2e en 3e stem) leveren Jan, Robert en ik (2e stem) een bijdrage met onze stemmen. De hierboven afgebeelde hoes is een ontwerp van Suze Wolffs, de helft van het zangduo ‘Suze en Larissa’.
Het nummer is een tragikomische Limburgstalige poprock-song over iemand die met tegenslag en ongeluk heeft te dealen. Van D-VERSe mensen krijgt hij het advies om anders tegen zijn ‘noodlot’ aan te kijken en zijn leed om te denken. Door ‘op de kop te gaon sjtaon’ verandert namelijk je perspectief op datgene wat je op dat moment als negatief beleeft.
Aan het eind van het laatste couplet constateert hij voor zich zelf en zijn goed-bedoelende adviseurs: ‘…bèn bliej in alle eelenj, dat de theek is blieve sjtaon‘. Ondanks alle ellende is er dus één wezenlijk en bijzonder positieve uitkomst, namelijk dat de tap en de bar zijn blijven staan. Daardoor ervaart ook de hoofdfiguur van het lied een positieve beleving van de situatie waarin hij verkeert.
Die bewustwording over en verandering van perspectief is een belangrijke oefening die ik regelmatig in mijn trainingen en coaching gebruik. Ik introduceer daarvoor de drie wetten van waarneming, te weten:
- Perspectief kun je kiezen.
- Perspectief bepaalt jouw focus.
- Focus bepaalt jouw realiteit.
Probeer het maar eens uit. Op het moment dat je bijvoorbeeld vandaag besluit om een huis te gaan kopen. Stap dan vervolgens in je auto of op de fiets en maak een rit door je eigen buurt. Geheid dat je ineens allerlei bordjes bij huizen die te koop staan gaan opvallen. Bordjes en huizen waar je voorafgaand aan je nieuwe focus gewoon onopgemerkt aan voorbij bent gegaan. En dat misschien wel wekenlang.
Hetzelfde waarnemingseffect treedt op als je besluit binnenkort een rode Fiat 500 te gaan kopen. Wedden wat je dan morgenochtend op weg naar je werk tegenkomt?
Door te focussen wordt dus jouw realiteit en jouw reactie op een situatie beïnvloed. Als het je dus lukt om een perspectief te kiezen dat voor jou net zo waar en waardevol is als dat perspectief waarin je een situatie als vervelend, negatief of tegenvallend ervaart, dan kun je daardoor ook anders – lees: positiever – reageren en een andere betekenis geven aan iets dat voor jou in eerste instantie helemaal niet positief leek te zijn.
Probeer het zelf eens als er iets is dat tegenzit. Misschien kun je de onderstaande video bij de single afspelen als een bron van omdenk-inspiratie. Veel luister- en kijkplezier gewenst namens alle vijf de Kartoesj-mannen en, wie weet, tot binnenkort, ergens op een Limburgs podium.